Salveaza Pana La 300 RON Anual cu

RCA ONLINE

La noi e simplu sa te asiguri chiar daca e prima data cand o faci.Compari tarifele RCA de la toti asiguratorii si alegi asigurarea care ti se potriveste.

  • PROCES SIMPLU SI RAPID
  • SERVICIU 100% GRATUIT
  • LIVRARE GRATUITA

Salveaza Pana La 300 RON Anual cu

RCA ONLINE

La noi e simplu sa te asiguri chiar daca e prima data cand o faci.Compari tarifele RCA de la toti asiguratorii si alegi asigurarea care ti se potriveste.

  • PROCES SIMPLU SI RAPID
  • SERVICIU 100% GRATUIT
  • LIVRARE GRATUITA

Servicii Oferite

Iti oferim toata gama de servicii, de la emitere polite pana la asistenta dosare de daune, astfel incat sa nu ai nicio grija .

Proces Online Rapid

Iti asiguri masina rapid fara sa pierzi timp in trafic si fara sa stai la coada.

Asiguram Orice Vehicul

Poti emite RCA pentru orice fel de autoturism, atat pentru persoana fizica cat si juridica.

Satisfactie 100%

Te anuntam cand iti expira RCA-ul prin mail si SMS ca sa nu ai surprize in trafic.

Calculator RCA

Asigurarea Ta RCA Online

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este un contract încheiat între proprietarul unui vehicul, persoană fizică sau juridică și o societate de asigurări care are dreptul de a practica asigurarea RCA pe teritoriul României.
Proprietarul unui vehicul trebuie să deţină un contract RCA valabil pe toată perioada în care vehiculul este nmatriculat/înregistrat, chiar dacă acesta nu este utilizat.

Asigurarea RCA are două scopuri: protecția financiară a celui vinovat de producerea accidentului precum și protecția financiară a persoanei păgubite, în urma unui accident. Astfel, lipsa RCA este pedepsita conform Codului Rutier din Romania

Încheierea contractului este obligatorie nu numai pentru posesorii de autovehicule, dar și pentru asigurători. Refuzul asigurătorului de a emite o poliță de asigurare sau de a încheia contractul de asigurare obligatorie, la cererea posesorului de autovehicul, constituie o încălcare a drepturilor consumatorului și se sancționează în corespundere cu legislaţia.

Polița de asigurare RCA este valabilă pe întreg teritoriul Romaniei.

Contractul de asigurare RCA se poate emite pentru un termen de la 1 pana la 12 luni.

DE REȚINUT: Asigurarea RCA este atât în interesul terţului păgubit, cât şi în interesul celui care a produs paguba.

Cadru Legal

Sancţiunile pentru lipsa asigurării obligatorii de răspundere civilă (RCA) sunt reglementate de Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulaţia pe drumurile publice, Legea nr. 136 din 29 decembrie 1995 privind asigurările şi reasigurările în România şi de Norma 13/2016 a Autorităţii de Supraveghere Financiară.

1.OUG 195/2002 republicata privind circulatia pe drumurile public, actualizata prin OUG nr. 63/2006

Potrivit OUG 195/2002, la art. 76, alin. 1, Vehiculele inmatriculate sau inregistrate, cu exceptia celor cu tractiune animala, a remorcilor si a mopedelor, care circula pe drumurile publice, trebuie sa aiba asigurare obligatorie pentru raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie, conform legii.

Conform alin. 2 al aceluiaşi articol , Politia rutiera dispune masura retinerii  certificatului de inmatriculare sau inregistrare si retragerea placutelor cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare a vehiculelor neasigurate, aflate in trafic, eliberand dovada fara drept de circulatie. Daca detinatorul vehiculului nu face dovada asigurarii acestuia, dupa 30 de zile de la data aplicarii masurii prevazute la alin.(2), politia rutiera dispune radierea din evidenta a vehiculului.

Art. 112 al OUG 195/2002 prevede că certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în situaţia în care vehiculul nu este asigurat de răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie. La reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie, iar odată cu reţinerea certificatului de înmatriculare poliţistul rutier retrage şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare.

Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, cu excepţia celor care nu corespund standardelor, se restituie proprietarului sau utilizatorului vehiculului de către poliţia rutieră, la prezentarea de către acesta a dovezii încetării motivului pentru care documentul a fost reţinut, în condiţiile prevăzute în regulament.

2. Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările

Potrivit Legii nr. 136 din 29 decembrie 1995 privind asigurările şi reasigurările în România, încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000.000 lei (1.000 RON, n.r.) la 20.000.000 lei (2.000 RON, n.r.) şi cu reţinerea certificatului de înmatriculare a autovehiculului, până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.

Conform art. 48, persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării/înregistrării în România au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale de acoperire şi să menţină valabilitatea contractului de asigurare prin plata primelor de asigurare.
Persoanele care intră pe teritoriul României cu autovehicule înmatriculate în alte state se consideră asigurate, în condiţiile prezentei legi, în una dintre următoarele situaţii:

  • dacă numărul de înmatriculare atestă asigurarea potrivit legii statului în care este înmatriculat autovehiculul sau acordurilor internaţionale de asigurare valabile în România;
  • dacă posedă documente internaţionale de asigurare valabile în România.

Fac excepţie de la aceste dispoziţii persoanele fizice şi juridice, pe timpul utilizării autovehiculelor pentru cursele de întreceri, raliuri sau antrenamente, care se pot asigura facultativ pentru astfel de riscuri.

Pentru a încheia o poliţă RCA trebuie indeplinite următoarele condiţii:

  •  vehiculul să fie înmatriculat/supus  inmatriculării au înregistrat în România;
  • asiguratul să fie persoana fizică sau juridică înscrisă în documentele de  dentificare a vehiculului / persoana pe numele căreia urmează să se înmatriculeze vehiculul (este valabil și în cazul vehiculelor achiziţionate în leasing)

Atentie! In cazul în care poliţa RCA este pierdută sau distrusă,asiguratul poate solicita emiterea unui duplicat de la asigurătorul sau Brokerul emitent. Duplicatul are aceeaşi valoare juridică cu originalul şi conţine aceleaşi informaţii ca şi originalul.

Limitele de despagubire

Vatamari corporale sau deces :
1.000.000 RON / persoana
5.000.000 RON / caz

Pagube materiale
1.000.000 RON

Cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata sau cheltuieli aferente in cazul solutionarii alternative a litigiului daca solutia este favorabila persoanei prejudiciate.

Cum se calculeaza tariful RCA

Societăţile de asigurare își stabilesc propriile tarife de primă RCA pe categorii de riscuri. Astfel, tariful  RCA se stabilește de fiecare societate de asigurare în funcție de propria estimare a riscurilor asociate unor categorii de indicatori (cum ar fi: puterea mașinii,  vârsta conducătorului auto, localitatea de domiciliu  ș.a.), care indică societății probabilitatea de producere a unui accident și, în consecință, probabilitatea de a acorda despăgubiri și impactul financiar al acestora. Toate societățile sunt obligate la efectuarea unui calcul  actuarial precis  pentru stabilirea tarifului RCA. Prima de asigurare pe care o veți plăti în final depinde și de istoricul  dumneavoastră de daunalitate (istoricul asiguratului, cu o mașină) realizat într-o perioadă de referinţă. Astfel, asigurătorii au obligaţia să aplice sistemul bonusmalus în vederea stabilirii primei de

asigurare pe care asiguratul trebuie să o plătească. Tarifele de primă diferă de la societate la societate și, in mod obligatoriu, asigurătorii trebuie să permită accesul potenţialilor clienţi la tarifele de primă practicate atât pe site-ul societăţii, cât și la sediile acestora, precum și de a oferi toate informaţiile în legătură cu criteriile luate în calcul la stabilirea primei de asigurare. 

Pentru vehiculele care se radiază din circulaţie sau pentru care asiguratul transmite dreptul de proprietate în perioada de asigurare, asigurătorul este obligat să restituie asiguratului, în termen de maximum 10 zile de la cererea scrisă a acestuia, diferenţa dintre prima de  asigurare plătită și cea calculată conform normelor în vigoare. În cazul în care au fost avizate sau plătite daune pe poliţa RCA în perioada de valabilitate a acesteia nu mai poate fi restituită diferenţa de primă de asigurare. În  cazul în care a fost restituită la cerere diferenţa de primă și ulterior se solicită plata de despăgubiri pentru daune produse în perioada de valabilitate a poliţei, asiguratorul poate recupera diferenţa restituită. Pentru restituirea primei aferente perioadei rămase din asigurare vă puteţi adresa unei agenţii sau sucursale a asigurătorului din localitatea în care locuiţi, care vă va îndruma asupra pașilor de urmat în astfel de cazuri.